Könyv! Sorozat! Könyvsorozat! Film! Sorozat! Filmsorozat!

2015. március 04. 16:23 - gyulavitez

Olvastál ma már?

avagy tengernyi falnivaló betű

vladstudio_library_1024x768_signed.jpg

Hétfőn belefutottam egy cikkbe, miszerint "Olvass e-könyvet a héten" hét kezdődik és lesz akció, meg ingyen könyv. Bevallom őszintén nem tudtam, hogy van ilyen hét. Persze lehet azon kevesek közé tartozom, aki még olvas és nem a telefonját nyomkodja utazás közben, szabadidejében, akármikor. Nálam az "Olvass e-könyvet a héten" a napi rutinom szerves része.

Az ismerősök közül sokan mondják, hogy nincs idejük olvasni, amikor ajánlok nekik egy-egy jó kötetet. (Én mindig örömmel fogadom a könyvajánlókat, mert így mindig lesz mit olvasnom!) Amióta pedig van egy Kindle-m (óriási köszönet érte az Amazonnak - és Misinek, meg Gergőnek) sokkal többet tudok olvasni, mint előtte. Kinyílt a világ, mert előtte csak a könyvtárakból kölcsönzött, vagy kölcsönkapott esetleg megvásárolt köteteket olvastam, de  most simán belefér több száz könyv a táskámba! Szóval az e-könyv jó! Nekem biztosan. 

Eddig csak az íróknak volt olvasójuk, most már az olvasónak is lehet olvasója! (Bocs, de ezt nem hagyhattam ki!) A kindle-lel és az e-bookokkal való ismerkedés során belefutottam néhány hasznos/érdekes oldalba, amit ajánlok figyelmetekbe:

Az alap, amit lehet máris könyvjelzőzni

Kulturális Magazin (nem csak könyvekről)

SFmag (non-profit oldal novellákkal, hírekkel a sci-fi, fantasy rajongóknak)

Könyvkonnektor

KindleVarázs (sajnos az utóbbi időben nem frissült, de a régi tartalom még elérhető, főleg Kindle Keyboard cikkek)

Kindle Keyboard gyorsbillentyűk, tippek, trükkök, érdekességek (angol)

Magyar Elektronikus Könyvtár

Népszerű könyvek lelőhelye (Book&Walk)

Magyar sci-fi írók sajnos egyre ritkábban frissülő boltja (PortalPress)

MultimédiaPláza (könyv, hangoskönyv, film, zene)

Galaktika 

 

(ha még valami jót találok bővítem a listát)

Címkék: könyv magyar ebook
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://whysoseries.blog.hu/api/trackback/id/tr257240613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mate.polish 2015.03.05. 07:59:19

Nagyon jó kis írás :)

Még annyit hozzá, hogy nekem is van Kindl, és imádom, mert hasznos. Viszont nem tudom, neked/nektek erről mi a véleményed, de nekem e-bookon olvasni, (habár a betűk ugyanazok) fele annyira sem szórakoztató, mint igazi könyvet a kezemben tartani, érezni a lapokat, a súlyát, az illatát, vastagságban látni éppen, hogy hol tartasz és nem százalékban és a többi, sorolhatnám sokáig :) Szóval élményben ha meg kellene határozni, a könyv sokkal meghatározóbb. (és a polcon is jól mutat)

gyulavitez 2015.03.05. 11:04:02

Ebben a dologban teljesen igazad van, de nincs elég pénzem és a polcom azoknak a könyveknek, amiket szereték ott tudni. Az e-book olcsóbb és kevesebb helyet is foglal.

Sajnos az utóbbi időben eszméletlenül túlárazták a könyveket is. Ami 3000 Ft alatt van, azt inkább nem is érdemes elolvasni (természetesen itt is vannak kivételek). E-book esetén a fájdalomküszöböm kb. 1500 Ft. Persze elég hülyén mutat egy SD kártya vagy pendrive a polcon. Van néhány követendő kezdeményezés: vettem könyvet úgy, hogy a papír kötethez adták az e-bookot! (Köszi Tuan) Volt már példa arra is, hogy megtetszett egy könyv a boltban (szép borító, érdekes ismertető), de nem szerettem volna "vakon" beugrani, ezért kikölcsönztem egy elektronikus oldalról, elolvastam, nagyon tetszett, megvettem a kötetet.

Azt vallom, hogy az e-könyv készítése is közel olyan komoly munka, mint egy nyomtatott kötet megszületése. Itt is szükség van a készítő igényességére. A tákolt változatot nem jó olvasni, ha egyéltalán rászánja magát az ember, hogy megküzdjön a csapnivaló helyesírással, a formázás hiányával és a rengeteg hibával betűfalás közben.

Volt szerencsém néhány könyvem írójával személyesen is találkozni, ez pedig dedikált kötetek megjelenését okozta a polcomon. Egészen néhány évvel ezelőttig úgy voltam vele, hogy ezt nem fogja tudni hozni az elektronikus változat. Az Ünnepi Könyvhét keretén belül az Agave kiadó standján dedikálta Markovics Botond (Brandon Hackett) az akkor megjelenő Az ember könyve c. új kötetét. Egyszerre jelent meg a papír és az e-változat is. Amennyiben a dedikálás alatt vásároltad meg az elektronikus változatot, akkor azt is tudta dedikálni. A helyszínen szerkesztették bele a személyre szóló szöveget a könyvbe és már úgy töltötték rá az olvasóra, vagy küldték el emailben. Több ilyet kedves kiadók, írók!
Könyv! Sorozat! Könyvsorozat! Film! Sorozat! Filmsorozat!
süti beállítások módosítása